Telah Dikunjungi Sebanyak:

27 April 2012

Bagaimana Nak Root Android

Pertama sekali korang check dulu model henpon masing-masing ada x dalam list ni..(model dalam list ni boleh root dengan kaedah ni dan telah terbukti berfungsi dengan baik)..kalau model korang x termasuk dalam list aku nasihatkan jangan guna kaedah ni..

  • Sony Xperia X10 (GB firmware)
  • Sony Xperia Arc
  • Sony Xperia Arc S
  • Sony Xperia Play [R800i/R800x]
  • Sony Xperia Ray
  • Sony Xperia Neo
  • Sony Xperia Neo V
  • Sony Xperia Mini
  • Sony Xperia Mini S51SE
  • Sony Xperia Mini Pro
  • Sony Xperia Pro
  • Sony Xperia Active
  • Sony Xperia Live Walkman
  • NTT Docomo Xperia ARCO SO-02C
  • Samsung Galaxy S2 [GT-i9100/i9100P/i9100T]
  • Samsung Galaxy S II for T-Mobile (SGH-T989)
  • Samsung Galaxy S II for AT&T (SGH-I777), Skyrocket (SGH-i727)
  • Samsung Galaxy S II LTE Rogers Canada (SGH-I727R), Android version 2.3.5, Baseband version I727RUXKJ7
  • Samsung Galaxy S II Epic 4g Touch
  • Samsung Galaxy S2 HD LTE (SHV-E120S)(korea)
  • Samsung Galaxy S2 LTE (SHV-E110S)
  • Samsung Galaxy S2 LTE Japanese version (carrier DoCoMo) [SC-03D] (2.3.6) {OMKK3}
  • Samsung Galaxy i9100G
  • Samsung Galaxy S [i9000B] & [i9000 2.3.3 (PDA I9000BOJV8, Phone I9000XXJVO, CSC I9000GDTMJV7) and german T-Mobile branding], XWJVW (2.3.6)
  • Samsung Galaxy S 4G (aka SGH-T959V)
  • Samsung Galaxy S Plus (GT-I9001) OS 2.3.3 and 2.3.6 (I9001ZSKP6) & 2.3.4 firmware (i9001XXKP4)
  • Samsung Galaxy Mini GT-S5570 (GB only)
  • Samsung Galaxy Mini Pro i5510
  • Samsung Galaxy W [i8150]
  • Samsung Galaxy Y
  • Samsung Galaxy Y pro [B5510] (2.3.5)
  • Samsung Galaxy Tab [P1000] (2.3.3 firmware), [P1000N]
  • Samsung Galaxy Note [N7000]
  • Samsung Galaxy Player YP-G70 2.3.5 (GINGERBREAD.XXKPF)
  • Samsung Galaxy Ace (2.3.3, 2.3.4 firmware)
  • Samsung S5670 FIT DDKQ5 2.3.5
  • Samsung Nexus S [i9023] (2.3.6)
  • Samsung Nexus S 4G 2.3.7
  • Samsung Galaxy Nexus S [i9020] (2.3.6) & Nexus S i9020A (2.3.6)
  • Samsung Exhibit (SGH-T759)
  • Samsung Exhibit 4G (SGH-T759) (2.3.3) Build UVKE8
  • Samsung Epic 4G
  • Samsung Captivate i897 UCKH3
  • Motorola ATRIX
  • Motorola Milestone 3 [ME863 HK]
  • Motorola Milestone 2 with Gingerbread
  • Motorola XT860, Bell XT860
  • Motorola Defy+
  • Motorola Droid X sys ver 4.5.605 w/ gingerbread
  • Motorola Droid X2 (2.3.4) Sys ver 1.3.380.MB870.Verizon.en.US Build 4.5.1A-DTN-150-30
  • Motorola XT883 (China Telecom)
  • Motorola XT862 (Verizon Droid3)
  • Motorola DROID RAZR
  • Nexus One (2.3.6 stock)
  • LG Revolution
  • LG Nitro HD
  • Vizio VTAB1008 Tablet
  • Huawei Ideos U8150 (2.2)
  • Huawei Ideos X5 [U8800] (2.3.5)
  • HTC Sensation (S-OFF only)
  • HTC Raider (Rogers)
  • HTC Chacha
  • Acer Liquid Mini (2.3.5)
  • Acer Liquid Metal (2.3.6)
Kalau model korang termasuk dalam list ni boleh la teruskan link di bawah ini untuk lakukan proses root.. walau bagai mana pun aku nasihatkan baca secara teliti thread tersebut untuk mengelakkan berlaku brick kepada telefon masing2 semasa proses root..
 
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1321582

* Download Tool ini dalam thread di atas untuk Root : DooMLoRD_v4_zergRush-busybox-su.zip

Credit To DooMLoRD for creating this beautiful Tool..

SELEPAS PROSES ROOT (ASAS)
Bagi mereka yang telah root (selepas nampak icon Superuser kat dlm hp tu) dan x tau apa yg perlu dilakukan seterusnya kat sini aku bagi cadangan..

1. Install Titanium Backup - untuk back up semua aplikasi dan sistem.. (selepas install pastikan terus jalankan proses back-up)
2. Install Root Explorer - untuk ubahsuai aplikasi dan sistem dlm hp kita..
3. Install CWM Auto-Installer (recovery) (bagi Sony Ericsson Xperia 2011) - i. untuk buat Nandroid back-up (overall back-up/restore) sebelum kita nak ubahsuai theme, mod dan sebagainya. (ii) untuk memasukkan sebarang ROM (bagi unlocked bootloader sahaja) atau theme, mod dan lain-lain (bagi lock dan unlocked bootloader)

(3 Aplikasi ini adalah aplikasi asas yang penting sebelum sebarang modifikasi dilakukan ke atas aplikasi dan sistem hp anda.)



"Selamat MengeROOT "..

PERINGATAN : LAKUKAN PROSES INI DENGAN TANGGUNGJAWAB ANDA SENDIRI.


credit to http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=618841
 

1 comments:

experia SL cmner nk root?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Jejak Tinggalan